lördag 2 februari 2013

Brittiskt körkort

När vi kom hem från marknaden väntade en glad överraskning i posten, mitt färska brittiska körkort! Det tog alltså under två veckor att få det, vilket ju var lite oväntat då jag hade ställt in mig på att vänta minst tre veckor! Dessutom är det nu det nya EU standardkörkortet som släpptes 13 Januari i år som jag fått med nya EU-anpassade koder. Jag fick t.ex. automatiskt koderna AM (EU moped) samt B1 (lätt tre eller fyrhjulig motorcykel) som jag inte sett förut. Det gäller i tio år, alltså samma som ett svenskt körkort.

Det som är lite ovanligt är att körkortet består av två delar, dels en standard kreditkortsstor fotodel samt en pappersdel, som innehåller eventuella förseelser och "poäng" för förseelser och båda måste alltid höra ihop.

Dock så behöver man i princip inte ha med sig nåt i bilen här när man är ute och kör, och skulle man bli stoppad så har man normalt sju dagar på sig att visa upp körkortet med båda delarna på polisstation.

Kommer nog kännas lite ovanligt att vara ute och köra utan att ha med sig körkortet, så jag kommer nog ändå att ta med mig platskortsdelen som vanligt. Man måste också komma ihåg att ha med sig både plast- och pappersdelen om man ska hyra bil nånstans, för där behöver man normalt alltid visa upp båda delarna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar