onsdag 23 januari 2013

Pass och körkort

I måndags fick jag mitt nya pass! Pass(ade) perfekt då mitt gamla pass gick ut just samma dag. Hämtade ut det från konsulatet i Edinburgh (egentligen Musselburgh) av vår svenske konsul Torvald Colliander personligen. Det nya ser modernt ut med flera foton, både i färg och svartvitt och andra finesser.

Förnya körkortet var sen nästa projekt... Bakgrunden till det är att mitt körkort förfaller i mars och det sedan 2010 inte är möjligt att förnya ett svenskt körkort om man inte är bosatt i Sverige, så det enda sättet för mig är att byta ut det mot ett brittiskt körkort.

Initialt så stog det att man var tvungen att posta sitt pass och räkna med att vara utan det i upp till fyra veckor. Brittiska pass kunde dock få dom kontrollerade på plats på de flesta postkontor. Ingen information om det också gick att få det för icke-brittiska pass gick att hitta nånstans. Till slut så ringde jag upp DVLA (Storbritanniens motsvarighet till Vägverket) och det visade sig då att det faktiskt fanns fyra ställen där man kunde få sin identitet kontrollerad medan man väntade om man hade ett pass från EU/EES och slapp då att skicka iväg passet. Närmaste DVLA för oss som hade den möjligheten var Glasgow så det var ju inte alltför långt.

Så igår åkte vi till Glasgow och lämnade in körtkortsansökan och dom kontrollerade passet på plats och jag fick tillbaks det direkt och sen skickade dom in mitt gamla körkort. £50 för ansökan + £4 för passkontrollen.

Om ca tre veckor så ska jag förhoppningsvis få mitt brittiska körkort och även bli med i poängsystemet, dvs om man råkar göra en trafikförseelse får man viss straffpoäng och när man kommit upp till tolv poäng inom tre år kan man bli diskad och få kortet indraget. Annars om man råkar göra en förseelse utan att man har brittiskt körkort, typ svenskt som jag haft tidigare, blir man inkallad till domstol, vilket ju både är omständigt och kostsamt.

Nackdelen nu är ju att jag inte kan hyra bil eftersom jag ju inte har nåt körkort att visa upp, men tre veckor får man försöka stå ut. Behövs det åkas nånstans får man ju isåfall lösa det då...

2 kommentarer:

 1. Pettersson begep@telia.com24 januari 2013 18:06

  Grattis på födelsedagen
  önskar Pappa o Gunnel

  SvaraRadera
 2. Jag kommer ihåg mina senaste problem med körkortet, allt slutade omedelbart efter att jag beställde en digital licens. Men efter det fortsatte ödet att testa mig och min motor fastnade och brutit ner helt, så jag var fortfarande tvungen att planera kostnaderna för reservdelar https://www.reservdelar24.se/ bilbetalningar, försäkringar och bensin, men det är verkligen lite svårare att planera att reparera och bibehålla bilen.
  När jag kom över en hög kostnad för bilarbetsarbetet var ett av sätten att spara pengar att använda reservdelar som erbjuds av en betrodd leverantör.

  SvaraRadera